Installatieproces van de Innova Monoblock Airco
monoblock airco installeren

Installatieproces van de Innova Monoblock Airco

Het installeren van een monoblock airco is eenvoudiger en sneller dan de installatie van een traditionele airco met buitenunit. Het is wel een ander proces met andere factoren om rekening mee te houden.

Een monoblock airco is bedoeld om opgehangen te worden aan een buitenmuur, via twee gaten (meestal diameter 162mm) in deze muur wordt buitenlucht aangezogen en uitgeblazen, de warmte die de airco zonder buitenunit uit de binnenruimte haalt wordt aan deze buitenlucht afgegeven. In de winter is het proces omgedraaid en wordt er warmte onttrokken aan de (koude) buitenlucht om de lucht in de ruimte verder op te warmen.

Het aanbrengen van deze gaten is de grootste stap in het installatieproces. Voor sommige handige klussers is dit een eenvoudige routineklus, anderen kiezen ervoor dit door een professional uit te laten voeren. Bij een bakstenen (spouw)muur of een houten muur neemt deze handeling met de juiste boor slechts enkele minuten in beslag. Voor een betonnen muur is een speciale diamantboor nodig die aan de muur wordt gemonteerd waarna deze langzaam het gat boort.

Naast inzet als airconditioner kan de monoblock vanwege Inverter technologie ook als verwarming gebruikt worden, hierbij is er ook een gaatje voor afvoer van condenswater nodig.

Na het aanbrengen van de gaten is het zaak de ophangbeugel te monteren en de kleppen en luchtdoorvoeren aan te brengen, dit is een taak die door iedere handige klusser uit te voeren is.

Als deze onderdelen zijn gemonteerd kan de airco opgehangen worden, het toestel hangt aan twee haken van de ophangbeugel en is dan aan de onderzijde met een schroef te fixeren.

Voor een geroutineerde installateur zal de installatie van een airco zonder buitenunit ca. een-twee uur in beslag nemen, voor iemand die het voor het eerst doet zal het, afhankelijk van de situatie en het gereedschap twee tot drie uur in beslag nemen. 

U kunt er ook voor kiezen de installatie volledig uit te besteden of alleen de gaten door een professional aan te laten brengen.

Kijk hier voor meer informatie

Kijk hier voor een video van het Installatieproces

Een gespecialiseerde installateur van monoblock airco’s is hier te vinden.