Ventilatie in klaslokalen
Ventilatie in klaslokale

Ventilatie in klaslokalen

Een van de meest besproken kwesties met betrekking tot de noodsituatie met het Coronavirus is zeker de kwaliteit en zuivering van lucht (ventilatie in klaslokalen). Vooral in drukke omgevingen zoals scholen, winkels, openbare kantoren, enz. Het gebruik van buitenlucht is de beste oplossing om verontreinigende stoffen binnenshuis (virussen, CO2, stof. Maar gewoon ramen openen is onvoldoende en oncomfortabel.

Bij een aantal klanten zijn de ..2.0 Rinnova CEILING by INNOVA geïnstalleerd in klaslokalen, gemeenschappelijke ruimtes, gym en bibliotheek. Dit om een ​​oplossing voor dit probleem te vinden. Een oplossing die, door een duidelijke scheiding tussen inkomende en uitgaande lucht, een continue luchtverversing garandeert, waardoor de temperatuur van de interne omgeving constant blijft.

Onlangs gepubliceerd op NU.nl

Eerste stap voor betere ventilatie, in iedere klas een CO2 melder.

https://www.nu.nl/politiek/6181904/eerste-stap-voor-betere-ventilatie-in-iedere-klas-een-co2-melder.html

Het kabinet, schoolbesturen en gemeenten komen met een gezamenlijk plan om de ventilatie in scholen op orde te brengen. Ieder klaslokaal krijgt een CO2-melder, er komt een hulplijn en een team van experts staat klaar om scholen te helpen.

Dat maken minister Dennis Wiersma (Onderwijs), de PO-Raad en VO-raad (de vertegenwoordigers van het primair en voortgezet onderwijs) en de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) donderdagmiddag in een gezamenlijke verklaring bekend.

“Zeker in deze coronatijd moeten we er alles aan doen om de scholen verantwoord open te houden”, laat Wiersma weten.

De partijen zijn zich ervan bewust dat er meer nodig is om alle problemen met ventilatie op scholen op te lossen, maar voor de korte termijn kan het helpen.

Voor verouderde schoolgebouwen zijn deze maatregelen niet voldoende. Gesprekken daarover worden later gevoerd, laten de betrokken partijen weten.

“Schoolbesturen en gemeenten werken hard aan betere ventilatie. Maar we zien nog te veel scholen waar het nog niet goed is en dat moet gewoon snel beter”, aldus Wiersma.

Thijs Roovers, bestuurslid van onderwijsvakbond AOb, is tevreden met de stappen die nu worden gezet, al had het volgens hem veel eerder moeten gebeuren. “Wij vragen al heel lang om betere ventilatie op scholen. Zelfs al voor de coronacrisis.”

De laatste weken ging Roovers tijdens gesprekken met de politiek er naar eigen zeggen “met gestrekt been in”, omdat de situatie steeds zorgwekkender werd. “Met Wiersma als nieuwe minister is er kennelijk meer prioriteit om iets aan die ventilatie te doen.”

De komende periode houdt de AOb een vinger aan de pols, zodat het plan geen “lege huls” wordt.

Steeds meer klassen naar huis gestuurd

Een betere ventilatie moet helpen het aantal nieuwe coronabesmettingen op scholen omlaag te brengen. Sinds de scholen na de verlengde kerstvakantie weer open zijn, gebeurt het steeds vaker dat klassen naar huis worden gestuurd vanwege te veel coronabesmettingen.

Om die reden zijn de quarantaineregels voor het basis- en voortgezet onderwijs al versoepeld. Kinderen tot achttien jaar hoeven niet meer in quarantaine als zij in contact zijn geweest met een besmette persoon, mits zij geen coronaklachten hebben.

Een klas wordt niet langer naar huis gestuurd als meer dan drie kinderen met het coronavirus besmet zijn. In plaats daarvan doen GGD’s onderzoek als er over een langere termijn meerdere besmettingen in een groep zijn. De GGD’s adviseert per geval of de leerlingen in quarantaine moeten.

Link naar het artikel. Een van de meest besproken kwesties met betrekking tot de noodsituatie met het Coronavirus is zeker de kwaliteit en zuivering van lucht (ventilatie in klaslokalen)